Half Day Excursions

1. Soweto
Visit Soweto for a township tour that reflects on the "apartheid" history of SA, whilst visiting sites such as the Hector Pieterson Museum, Nelson Mandela’s "Matchbox" House, Vilakazi Street (only street in the world to have had two Nobel Prize winners as its residents) and Regina Mundi Catholic Church.
± 09h00 to 12h30 / 13h00 to 16h30 (3 ½ Hours)
Mon - Sun

2. The Cradle of Humankind
Visit the Sterkfontein Caves a UNESCO world heritage site, also known as the "Cradle of Humankind". These caves are credited with famous discoveries such as "Mrs Ples" and recently "Little Foot" an almost complete Australopithecus skeleton. This visit is followed by the Maropeng museum for a boat ride through time.
± 12h00 to 17h00 (5 Hours)
Mon - Sun

3. Pretoria City
Visit Pretoria the "Jacaranda Capital" and one of South Africa’s capital cities. In Pretoria we reflect on the "Afrikaner" history, whilst visiting sites such as the Union Buildings, Church Square, Paul Kruger House and the Voortrekker Monument.
± 08h30 to 12h30 / 13h00 to 17h00 (4 Hours)
Mon - Sun

4. Gold Reef City
Enjoy some time at the Gold Reef City theme park and then an interesting escorted underground tour that shows mining techniques of the early 1900 in a genuine South African gold mine.
± 12h00 to 17h00 (5 Hours)
Tues - Sun

5. Johannesburg City
Our first stop is Africa's tallest building, the Carlton Centre - "Top of Africa", for a panoramic view of the city of Joburg. Visit Ghandi Square, Museum Africa (Tues - Sat) which tells the story of life in Southern Africa from the Stone Age through to today, the SAB "World of Beer" Museum (Tues - Sat), the Old Fort that was used as a prison until 1986 and is the only prison in the world to have accommodated 3 Nobel Peace prize winners (Ghandi, Luthuli & Mandela) and now known as Constitution Hill.
± 12h00 to 17h00 (5 Hours)
Mon - Sun

6. Lesedi Cultural Village
Lesedi is a cultural village with 5 traditional homesteads including Zulu, Xhosa, Pedi, Basotho and Ndebele. Visitors are invited to observe the Africa way of life on a short tour of the village and then ending with the "Giant Ingoma" - song & dance from all five villages. Pan Africa Feast - lunch is also included.
± 10h00 to 16h00 (6 Hours)
Mon - Sun

7. Ann van Dyk Cheetah Centre - Dewildt
The cheetah centre was established in 1971, initially as a cheetah breeding project. The centre has recently been renamed to "The Ann van Dyk Cheetah Centre" as a tribute to the woman that devoted her life to the survival of the cheetah species. Enjoy the "cheetah run" and an interesting 3 hour tour of the centre where you will see cheetah, African wild dog, brown hyena, vultures and various other wildlife species.
± 07h00 to 12h00 (5 Hours)
Tues, Thurs, Sat & Sun

Included:
Transport, accredited guide and all entrance fees to places of interest as per itinerary.